Hoe kun je jezelf gemakkelijk tarot leren

(zelf) Tarot leren in 10 stappen

Hoe leer je jezelf tarot in 10 stappen?

 

Alhoewel tarot iets is wat je jezelf kunt leren raad ik het je niet aan. Daarmee heb ik dan wel gelijk deze blog om zeep geholpen maar ik leg je uit waarom je eigenlijk lessen dient te nemen… denk je ja euh… daarvoor klikte ik niet hierop… ga dan gewoon door naar stap 1.

Oh, effe voor de duidelijkheid ik heb het over Rider Waite tarotkaarten. Andere kaarten hebben een ander uitgangspunt.

Ter vergelijking: Lenor Mand tarotkaarten zijn  met name om mee te voorspellen. Rider Waite kan zeker toegepast worden voor een voorspelling maar heeft een diepere bodem. Die bodem heb ik bij Lenor Mand nog niet kunnen ontdekken.

Alhoewel dat dus een groot verschil is dan hebben Rider Waite tarotkaarten nog meer verschillen met o.a. Lenor Mand kaarten. Ik noem enkele bijkomende dingetjes bij Rider Waite: Link met astrologie, link met archetypen, detaillering, levensloop beschrijvend (of eerder "bebeeldend")…

Ik werk eigenlijk vooral met Rider Waite. Die kaarten ken ik redelijk goed, doordat ik hierin les heb gehad én doordat ik ze al jaren (zonder m’n leeftijd weg te geven😉), maar vele jaren dus gebruik. En hier ook al vele jaren (nog steeds mijn leeftijd niet prijs gevend), les in geef.

 

Kan dat wel, jezelf tarot leren?

Nou kan dat?

Ja, dat kan.

 

Is dat moeilijk?

Gemakkelijk is anders…

 

Wat heb je er voor nodig?

Allereerst een tarotkaartenspel…

Daar gaat ie dan:

 

In 10 stappen tarot leren

  1. Alleen naar het plaatje kijken en dan wachten totdat er een ingeving bij je binnenkomt over de kaarten en waar die voor staan? Dat lukt waarschijnlijk niet… want Rider Waite tarotkaarten verhalen in een beeldentaal weliswaar, maar over vervlogen tijden. Dus zorg ervoor dat je ergens je kennis vandaan haalt. Internet of een boek waarin alle kaarten zijn beschreven helpen je goed op weg. Op internet vind je vele beschrijvingen van de kaarten. Kies dat wat bij je past. Je hebt boeken die een goed overzicht bieden (een goede bibliotheek bied je uitkomst en zorgt dat je beurs niet leegloopt). Neem in ieder geval een stroming (want ja ook die heb je binnen tarot) die bij je past. Kijk en voel wat je aanspreekt.
  2. Houdt dan 1 leidraad aan, anders wordt je gek. Dit zie ik zó vaak! Ook bij cursisten… Het is prima om meer te willen leren, om overal wat kennis vandaan te halen. Maar als je net begint dan zie je door de vele uitleggen geen boom, geen bos laat staan de juiste uitleg. Houd in het begin vast aan 1 hooguit 2 leringen (van de bieb en/of internet) zodat als je die eenmaal beheerst daarna je kennis kunt uitbreiden en bijvoorbeeld kunt toetsen aan wat je eerst leerde. Switch dus niet telkens maar (gelet op punt 1) kies wat bij je past en blijf daar totdat je het je helemaal eigen hebt gemaakt.
  3. Leer te kijken naar het plaatje. Tarot is een beeldentaal dus het plaatje zou iets bij je op dienen te roepen. Als je kijkt naar: De Dood dan zegt deze kaart iets geheel anders dan: De Zon, niet? En in plaats van dat ik dat hier op ga noemen en laat zien: Zoek op op internet en/of een boek. Zo leer je ze kennen.
  4. Plaats alles in categorieën, of in groepjes zo je wil. Als je met categorieën werkt dan maak je het overzichtelijk. Zo heb je de grote arcana, de kleine arcana, de hofhouding en de azen. Dit zouden jouw categorieën kunnen zijn. Je kunt ook een verdeling maken door de getallen van de kleine arcana bijvoorbeeld. Eerst alle 1 kaarten en daarna alle 2 enzovoorts. Kijk wat bij je past, wat voor jou het handigste werkt.
  5. Leer het dan ook weer in kleine stappen. Leer bijvoorbeeld eerst 1 kaart en dan pas een volgende. Dat is echt heel belangrijk. Je kunt maar een bepaald quotum maal een bepaalde tijd aan, om iets nieuws te leren.
  6. Oefen met de kaarten die je hebt geleerd. Het gaat er niet om of je antwoorden correct zijn maar dat ze dat worden. Leer door naar het plaatje te kijken, en de kennis die je ophaalt waar de kaart over gaat. Doe dit net zo vaak totdat je het kunt dromen.
  7. Doe dit ook met de legpatronen. De plaats waar een kaart op valt brengt je (ook) informatie. Er zijn veel tarotisten die altijd hetzelfde legpatroon gebruiken dat is jammer want het ene legpatroon is het andere niet. De vraag bepaalt het legpatroon die jouw vraag het beste kan beantwoorden.
  8. De kunst van tarot ligt niet alleen in de kennis van de kaarten en de legpatronen maar ook zeker aan het inzicht wat de tarotist (jij dus) heeft in dat wat de ander beweegt. Door de kaarten eerst voor jezelf te leggen en het gevoel te ervaren wat de kaarten je zeggen merk je al gauw dat het inzicht komt.
  9. Leer als je de kaarten eenmaal kent de combinatie te maken van punt 6, punt 7 en punt 8. Alle drie zeggen ze iets. Als je dit vaak hebt geoefend dan ben je toe aan het laatste punt:
  10. Oefen dus eerst op jezelf totdat je de kaarten goed onder de knie hebt. Breidt het pas daarna uit met oefenen voor anderen. Oefening baart kunst.

 

Tarot leren geeft je een nieuw inzicht. Het laat je op een andere manier de dingen van het leven zien. Dat maakt tarot heel boeiend! Je krijgt altijd antwoord en de waarheid voorgeschoteld. Dat is fijn want daardoor is het heel betrouwbaar als medium. Je dient dan ook echt te studeren op de kaarten en je moet het kaf van het koren scheiden over wat belangrijk is om de kaarten te doorgronden zodat je ze kunt toepassen in een legging en je antwoorden krijgt. Ieder stipje zegt iets maar dat is niet altijd bruikbaar in een legging.

Mocht je naar aanleiding van deze stappen toch denken ik wil graag lessen kijk dan meteen op deze pagina: Tarotcursus Aarde Kracht en Ik. Ik geef al jaren les in tarot. Je krijgt de kennis, de oefening en de juiste sturing om daar te komen waar je wil. We starten binnenkort alweer.

Desalniettemin ik wens je heel veel succes bij het leggen van tarotkaarten.

Tarottegroet, Karin

 

Terug naar blog