Zegenen met een kruisteken

Zegenen

Één van mijn eerste blogs ging over zegenen. Maar zoals dat vaak met eerste pogingen gaat het was niet mijn beste. Dus op mijn verlanglijstje stond dan ook een nieuw blog over zegenen. Veel leesplezier.

Waarom zou je in Godsnaam zegenen? Dat is toch hopeloos ouderwets? Tja, maar dat wordt van allerlei dingen gezegd! Daar kan ik dus niet zo mee zitten…

Waarom zou je zegenen?

Omdat het werkt!

*Als ik een ruimte binnenkom en het mijn zegen geef dan voelt het alsof de muren zeggen: “Goh, wat fijn dat je er bent. Ik zal je omarmen om je welkom te laten voelen.”

*Als ik mijn voedsel zegen dan krijgt iedere hap een extra vleugje licht mee, zodat mijn voedsel beter smaakt, beter wordt opgenomen door mijn lijf.

*Als ik de dag zegen dan staat de dag in het teken van licht en liefde, zodat er sprankels van hoop over mijn dag vallen.

Je zet door te zegenen een positieve kracht in werking.

Het gaat zo:

Met je krachthand (dat is meestal de hand die je het meeste gebruikt, of de hand die jij hebt gekozen waar je mee schrijft en tekent)>> dit ga ik toch even toelichten; Ik weet niet hoe het tegenwoordig gaat op school. Vroeger (ik spreek dan over zo’n 50 jaar geleden en daarvoor) toen ik naar de grote school ging mocht je niet kiezen met welke hand jij wilde schrijven. Je moest met rechts schrijven en tekenen. Omdat je van links naar rechts schrijft dacht men dat je door met links te schrijven door de inkt ging waardoor er vlekken zouden ontstaan. Dat kon natuurlijk niet! Nou moet ik je vertellen dat ik rechtshandig ben en een partij vlekken dat ik maakte! Ik kliederde alles onder. Ik heb zelfs nog een foto op zolder waarbij ik helemaal netjes ben, behalve m’n handen. Die zaten helemaal onder!

Anyway

Je krachthand dus. Met je krachthand sla je een kruis boven het te zegenen object (of wat het ook is).

Een kruis slaan doe je zo:

Je brengt je krachthand omhoog

Met je hand open (alsof je iemand een hand wil geven)

Dan je hand weer naar beneden

Houd je hand in dezelfde positie

Je hand breng je nu tot iets boven de helft, als waar je hand hiervoor was.

Dan naar links (nog steeds open)

Dan naar rechts (       “                 ).

Je hebt nu een kruis in de lucht geslagen dat er ongeveer zo uitziet: Zoals op het plaatje hierboven.

Je zegt zachtjes of in jezelf: “Ik zegen je.”

Voor sommigen heeft dit teken alles met de kerk te maken. Maar het is in de kerk meer een ritueel dat erin geslopen is. Men sloeg ver voor het Christendom ook al een kruis. Meestal door een kruisje te tekenen op iemands voorhoofd. In het Christendom slaat men ook wel een groot kruis. Dan verbind je de vader, zoon en Heilige geest. Je start dan (aanrakend met je hand) op het voorhoofd, die tik je aan. Dan naar je borst ongeveer het midden. Dan naar links, tik aan en dan naar rechts. Je zegt daarbij: “In de naam van de Vader, zoon en de Heilige geest.” Hier zal vast nog meer over te vinden zijn. Maar ik heb niet zo goed opgelet bij de Godsdienstlessen dus ik verwijs je graag naar Google: kruisje slaan is een onderwerp wat letterlijk vaak wordt benoemd, dus het slaat wel ergens op (flauw grapje).

In andere culturen: bij de Hindoes gebruikt men het hakenkruis (dat heeft hier in het Westen een andere betekenis gekregen door de tweede wereldoorlog) maar daar staat het voor geluk.

De ankh. Uit Egypte is een kruis met een cirkel erboven die staat voor het eeuwige leven.

Het Keltisch kruis (ook wel bekend als legpatroon in de tarot) heeft te maken met natuur, seizoenen, lichaam en geest. Alles is vertegenwoordigd binnen het Keltisch kruis. Ook hierin is een cirkel verwerkt (effe googlen voor afbeelding).

Een beetje Keltisch kruis is prachtig versierd. Dat is echter niet aan mij besteed (ook de tekenlessen hadden op school niet mijn aandacht). Zoek de kruisen en hun betekenissen en voor verdere informatie eens op. Google en je komt veel meer achtergrondinfo tegen.

Dit artikel gaat niet over kruisen. Ik wilde je alleen wat achtergrondinformatie geven. Want je zult maar net zien dat jij net jouw kostelijke hap bij het diner staat in te zegenen en er komt iemand voorbij die je op je vingers tikt en dan zegt: “Zo zijn we Christelijk geworden?” of: Een kruis met z’n vingers maakt en deze richting jou opheft. Het gebeurt! Dan is het fijn als je wat terug kan zeggen.

Zoals ik al zei het slaan van een kruis om te zegenen werkt. Het brengt alles in een positieve houding. Dat kan geluk zijn, heelheid, licht, succes, hoop etc.

Het werkt ook om iets ten goede te laten keren. Dat gaat zo:

Je slaat het kruis boven tastbare dingen en zegt daarbij ik zegen jou:

Zegen bijvoorbeeld je auto. Dit kun je altijd doen. Maar vooral als deze z’n laatste sputtertjes doet, kraakt en piept. Je denkt hoelang nog? Of je spaarrekening is (nog) niet toereikend om een nieuw blik te kopen.

Dit kun je met alle dingen die dreigen kapot te gaan doen. Fietsbanden die eigenlijk opgepompt dienen te worden, je wasmachine die op z’n end loopt, de klok die langzamer gaat, je pc die alsmaar trager wordt, je printer waarvan de inkt bijna op is en je toch nog net die paar pagina’s geprint wil hebben.., etc.

Je beurs die niet toereikend is>>> even een toelichting: Zegenen zorgt meestal niet voor meer geld. Maar wel dat je jouw zaken kunt kopen die je echt nodig hebt. Stel je hebt maar 1 tientje op zak en een hele waslijst die je nodig hebt om te kopen. Als je jouw beurs zegent, dan zal je verstandiger met je geld om kunnen gaan. Ik zeg om kunnen gaan omdat je natuurlijk zelf verantwoordelijk bent of je luistert naar je innerlijke stem. Er zijn daardoor misschien net dingen in de aanbieding of je krijgt een ander idee hoe je jouw tientje gaat besteden. Het helpt!

Kortom: Heel veel dingen gaan beter door het te zegenen! Probeer het eens. Het kost je niks. Het eet geen stroom. Het geeft je net dat beetje extra.

Ik heb het volgende eens meegemaakt:

Ik heb geen rijbewijs en maak gebruik van het openbaar vervoer. Meestal is dit leuk. Net zo vaak niet. Ik woon ook nog in een klein dorp waarbij de busverbinding redelijk is. Behalve tijdens de vakanties. Ik ben op een goed moment folders aan het rondbrengen in een groot dorp, drie dorpjes verderop. Bloedheet was het die dag. Doordat ik het dorp niet heel goed kende maakte ik foto’s van de straten waar ik al had rondgebracht. Zodoende kon ik de volgende keer die straten overslaan. Doordat het zo warm was was ik na twee uurtjes behoorlijk uitgeteld. Ik ging op zoek naar een bushalte en smolt neer. De lichtbalk bovenop de bushaltepaal liet zien dat er geen bussen meer kwamen. Echter het vakantierooster in het bushokje gaf aan dat er nog eentje kwam. Hoera! Dan moest ik nog wel één uur wachten. Er zou tussendoor ook nog een bus komen die naar een ander dorp ging. Maar die kwam maar niet. Zo zat ik daar te dubben (want zou mijn bus dan wel komen??). Met nog maar een kwart flesje water voelde ik me in een verlaten woestijn. Ik pakte m’n telefoon om mijn partner te bellen in de hoop dat die me zou komen halen. Maar mijn telefoon gaf nog maar net licht en geen streepjes. Meer deed “ie” niet. “Shit! En nu?” Mijn telefoon was een oudje, en zoveel foto’s als ik had gemaakt: Het had teveel vermogen gekost. Je snapt het vast al: Ik zegende mijn telefoon. Ik appte naar huis het adres waar ik me bevond. Ik belde daarna en zei: “Kom me halen op t adres…” en weg viel ik. De telefoon helemaal uit. Zwart. Mijn partner was er gelukkig met een kwartiertje. Een gezegend moment.

Ik wens je alle zegeningen die je toekomen,

Karin

tip: magische inspiratie

tip: leuke droomquiz

Terug naar blog