Wat hebben uien, spiritualiteit en DIY met elkaar gemeen?

Uien, spiritualiteit en DIY

De uiendialoog

Je bent een ui.

Pardon???

Ikke? Een ui?

Ik dacht eerder een tulpenbol.

 

Wat hebben uien te maken met spiritualiteit?

Ieder jaar zie je ze weer omhoog komen uit de grond. De bollen. Mijn voortuin staat vol met blauwe druifjes. Het lijkt net gras, tenminste nu nog. Over een paar weken is gras opeens een blauwe zee van druifjes. Prachtig toch? Binnen op de vaas heb ik al tulpen en narcissen. Prachtige bloemetjes vind ik ze. Zin in de lente? Carnaval? Of Valentijn? De geboorte van lammetjes? Pasen?

Ik ben eigenlijk meer een herfsttype. Maar dan wel doordat ik ook kan genieten van de andere seizoenen. Na een heerlijk voorjaar en zomer kan ik des te meer genieten van de herfst. Dus instant blij. Door het voorjaar bedoel ik dan.

 

 

Ik ben geen ui maar een tulpenbol.

Eentje waarvan de bloem diepe paarse tonen heeft.

Met een wit streepje en een beetje rood.

Zo’n bloem waarbij dat als die dicht is nog wat grijzige dauw er op ligt.

 

 

Maar het gaat om de bol!

Dat zeg jij,

Ik denk dat het om de bloem gaat.

Maar dan moet de bol wel goed zijn.

 

 

Ik wil geen ui zijn.

Ik moet er van huilen.

Doe mij maar een bol die mooi is.

Daar kan ik beter mee leven.

 

 

Echte schoonheid zit van binnen.

Vandaar dat sommigen zo bekaaid eraf komen....

Terwijl we in de kern allemaal gelijk zijn.

Althans dat is me verteld.

 

 

Nou daar zeg je wat een ieder is zijn eigen ui,

Pardon tulp of andere bol…

Het is de rugzak van rokken,

De gelaagdheid van de mens.

 

 

Uien en mensen

Ik hoorde voor het eerst over de vergelijking met de ui tijdens de cursus Bach Bloesems. Juist daar werd erop gehamerd dat je altijd eerst de buitenste laag bekijkt. Het heeft geen zin om de kern te behandelen daar kan iemand nog niet bij. De kern is door alle rokken zodanig afgeschermd dat je van buiten naar binnen gaat kijken om te helpen. Merk je bijvoorbeeld dat je je altijd zorgen maakt? Dan kan dit ontsprongen zijn uit veel dingen. Maar als dat (nog) niet zichtbaar is, of je wil of kan dit niet zien dan kun je nog steeds jezelf helpen. Meestal komt eronder de buitenste laag weer een andere laag vandaan. Die kun je ook verhelpen. Zo ga je door tot de kern. De wortel van een probleem.

Je kunt jezelf op vele manieren helpen. Bach bloesems is één manier. Ik schreef bijvoorbeeld over mudra’s verder lezen

Maar er zijn meerderen die manieren hebben gevonden voor een oplossing. Mirr-methode, eft, ho opono pono (effe googlen).

Affirmeren is bijvoorbeeld ook een mooie techniek die helpt om daar te komen waar je wezen wil. Meteen lezen over hoe je dient te affirmeren.

Deze aanbevelingen zijn geen doktersadvies. Raadpleeg in geval van ziekte en nood een arts.

De ui is met zijn vele lagen als de emoties, blokkades en trauma’s die je terugziet in de rokken.

Iedere rok staat voor zo'n blokkade, onverwerkte emotie. Vaak komen er steeds meer bij als het niet verwerkt is.

Het is de rugzak die je vult op je pad. Soms is die rugzak al je ervaringen. Soms als je goed geordend bent is de rugzak lekker overzichtelijk ingeruimd. Maar vaak is het gewoon een zooitje en doen we maar wat. Een beetje hier en daar proberen. Net zolang totdat het aanslaat. Niks mis mee. Alhoewel?

Als een ieder van ons eens wat vaker stil zou staan bij dat wat er mis gaat dan trekken we niet steeds hetzelfde aan. Ken je dat? Je hebt net een moeilijke episode achter de rug en je krijgt bijna gelijk weer hetzelfde op je bord. Het voelt alsof je op je voorhoofd hebt geschreven kom maar met alles wat ik niet wil… Je zucht eens. Je staat op en vecht. Alweer?!?!!! Je denkt het is mijn lot. Stap uit je vicieuze cirkel! Het is niemands lot om het verkeerde te blijven aantrekken! Als je het verkeerde hebt aangetrokken dan is het de bedoeling dat je alles in het werk stelt om te zorgen dat je dit niet meer aantrekt. Leer ervan. Het is de bedoeling dat je het gebeurde daarna los laat. Het wordt je lot als je niet leert. De geleerde les niet pakt. Als je het niet loslaat.

 

 

De ui die bloeit.

Het is een prachtige bol.

Met een miljoen kleine bloemetjes.

Bijen en vlinders komen graag langs.

 

 

Alles is in de bol aanwezig.

Alles om zo prachtig te schitteren

Telkens opnieuw.

Telkens weer.

 

 

Soms komen er kleine

uienbolletjes bij

Soms ook niet

Maar schitteren dat is dé taak.

 

 

Jij en ik zijn mensen. We hebben de opdracht om te leren, te groeien, lief te hebben en te stralen. Onze opdracht is er eentje met een lintje. Wij kunnen denken, voelen, weten en nog wel wat meer van dat soort dingen. Bij een plant is dat anders. Een plant is er in de eerste plaats om te overleven. Om de soort te laten voortbestaan.

De rokken van een bol maken de bol steeds groter.

De uienrokken bij de mens maken veelal kleiner.

Als je wil schitteren net als de bloeiende bol (of dat nu een ui is of een andere) zorg dan goed voor jezelf. Leer de les die je gebracht wordt. Je groeit er namelijk van. Dat is het beste wat je overkomt. Het is net als een spelletje spelen. Als het te gemakkelijk is dan is er niks aan. Moet je obstakels overwinnen en moeite doen dan boeit het spel en groeit je vaardigheid. In dit geval je rok. Van een ui of welke bol dan ook. Want andersom werkt het ook. Je zorgt voor jezelf en je bloeit en schittert als geen ander.

Bollengroet,

Karin

tip:

Wil graag meer weten over jezelf? Kom dan naar de Droomdag

Terug naar blog