Intuïtie en Angst, intuïtie en Instinct

Intuïtie en Angst, intuïtie en Instinct

Intuïtie en Angst, Intuïtie en Instinct

Intuïtie en Angst, Intuïtie en Instinct om zomaar eens wat termen te noemen.

Hoe zit dat bij jou? Gebruik je jouw intuïtie als raadgever? Of zegt men tegen je dat jouw intuïtie niet jouw intuïtie is maar jouw angst? Of maak je jezelf dat wijs? Of heb jij meer het gevoel dat je vertrouwt op jouw instinct?

Je intuïtie wat is dat eigenlijk? Het is een helder inzicht hebben. Vaak lijkt het nergens vandaan te komen maar heb je juist als het om je intuïtie gaat ergens iets gezien, gelezen of ervaring opgedaan waardoor je opeens helder weet*. Echter helder weten valt onder een paranormale gave. Dit lijkt dan wel weer op een helder inzicht, oftewel intuïtie. Je kunt ze ook samen ervaren. Je kunt ze allebeide leren en met oefening is er zeker kunst van te maken. Door te oefenen kun je dus zowel helder weten als je intuïtie versterken.

Met je intuïtie kun je het ook bij het verkeerde eind hebben. Als je gevoel het over neemt en je vertrouwt daarbij volledig op jouw intuïtie dan merk je vaak dat het niet uitkomt wat je dacht. Of erger nog dat je de verkeerde beslissing nam. Vaak schaam je je dan achteraf en vertrouw je een volgende keer niet zomaar meer jouw onderbuik gevoel.

Je kunt van alles met je hoofd bedenken maar als er iets knaagt vanbinnen dan voelt het niet lekker om een eventuele vervolg stap te maken. Dit kan jouw beslissingsfase beïnvloeden. Dat is niet gek. Maar zo voelt het vaak wel. Hoe vaak heb je intuïtief iets aangevoeld? Hoe vaak heeft jouw intuïtie je bedrogen? Als je daar een antwoord op weet dan weet je ook waar je nog aan zou kunnen werken om te verbeteren, als je dat wil.

Als je kijkt naar grote bedrijven dan zie je dat directeuren bij beslissingen altijd op hun intuïtie vertrouwen. Het heldere inzicht komt dan juist als geroepen om de beste beslissing te nemen.

Als je ze er naar vraagt dan vertellen ze je meestal onzin verhalen…:

“Tja, ik heb ook een lange studie achter de rug.” Of : “Dat is mijn karakter, ik werk nu eenmaal goed onder druk.”

Maar bijna nooit:

“Ik vertrouwde bij die moeilijke beslissing op mijn onderbuikgevoel,“ Of “Ik heb in de loop der jaren mijn intuïtie vergroot door veel ervaring op te doen.”

Dat is dus wel grappig terwijl echt de grootsten der aarde het meest op hun intuïtie vertrouwen, tenminste als je het mij vraagt. Vooral mannen komen met smoesjes aanzetten als je ze erom vraagt. Dit is zomaar mijn eigen onderzoekje wat ik zo nu en dan, te pas en te onpas navraag bij de betreffende personen. Dus niet wetenschappelijk onderbouwd maar gewoon mijn interesse waarbij het me opviel dat veelal de reacties hetzelfde zijn.

Zoals ik al eerder aangaf je intuïtie versterk je door het te oefenen. Je leert door bezig te gaan het kaf van het koren te scheiden.

Geef voor jezelf eens antwoord op de volgende vragen:

Wat doe je?

Je staat voor een t-splitsing. Iets in jou geeft aan dat je in plaats van rechtsaf -wat je normaal doet- vandaag beter rechtdoor kunt gaan. Volg je je ingeving? Hoe verwerk je het resultaat? Wat is je overweging?

Het levert je een gunstig resultaat op. Laten we zeggen dat je als je rechtsaf was geslagen je de hele dag vast zou hebben gezeten in het verkeer. Hoe sla je dit op in jouw geheugen?

Het levert je een ongunstig resultaat op. Rechtdoor leverde strubbelingen in het verkeer of er vond niks bijzonders plaats. Hoe belandt dit in je geheugen?

Hoe ga je een volgende keer om met een ingeving?

Deze antwoorden en vragen kun je ook verleggen naar andere issues die zich in je leven voordoen.

Laat me weten hoe jij dit invult....

Intuïtie, ingevingen en helder weten kunnen door elkaar heen lopen. Het maakt eigenlijk niet uit hoe je het noemt. Het gaat erom welk resultaat je eruit haalt. Je wil weten wat nou wel en niet te vertrouwen is als het om jouw gut feeling gaat. Je wil weten of je wel op jouw intuïtie kunt vertrouwen of niet. 

 

Intuïtie en Angst

Hoe zit het nu met intuïtie en angst? Is dat ergens hetzelfde?

Soms wel. Maar meestal stopt angst je intuïtie. Of het wakkert je instinct aan (daarover dadelijk meer). Het zit ongeveer zo:

Je hebt in je hersens een krokodillenbrein ook wel genoemd reptielenbrein (gelanceerd door Amerikaanse neurofysioloog Paul MacLean). De eerste keer dat ik hierover hoorde moest ik zo lachen… Ik had echt zoiets van wat hebben ze nu weer bedacht?!?

Any way: Het reptielenbrein is er om te overleven. Bij angst en bedreiging handel je volgens dit brein op één van de volgende manieren: Je vlucht, je vecht of je bevriest.

Bij angst kun je dus geheel en al blokkeren (bevriezen).

Of je gaat de strijd aan (vechten).

Of je rent weg (vluchten).

Dit gaat vanzelf. Het wordt bepaald in onze hersenen. Je hebt geen tijd om te rade te gaan, te twijfelen of wat dan ook, je krokodillenbrein bepaalt.

Stel je voor er komt een dinosaurus op je af. Harstikke eng! Dan ga je niet nadenken wat je nu het beste kunt doen… Jouw krokodillenbrein neemt het dan over. Je moet immers overleven. Je krokodillenbrein neemt het dus ook over in situaties die misschien niet zo levensbedreigend zijn maar wel angstig. Je reactie en patroon (vechten, vluchten of bevriezen) is afhankelijk van de situatie van dat moment.

Met andere woorden door angst stopt je intuïtie. Je kunt er helemaal niet bij op dat moment. Het lijkt soms misschien hetzelfde maar dat is het echt niet. Bij intuïtie heb je een keuze. Bij angst ligt dat anders.

 

Intuïtie en Instinct

Instinct is als een soort reflex die het gedrag aanstuurt om te overleven. Instinct is aangeboren. Het wordt binnen eenzelfde soort overgedragen. Je ziet dit goed bij dieren waarbij binnen eenzelfde groep het instinct hetzelfde is. Instinct wordt wel de primitieve intuïtie genoemd.

Zowel dieren als mensen hebben een instinct. Bij dieren kun je duidelijk waarnemen wanneer het instinctmatig is en vaak minder wanneer het intuïtief is. Bij instinctmatig handelen, reageren zit er een soort dwang achter van binnenuit. Dit kan ook vanuit voorvoelen ontstaan.

Bij mensen zie je weinig meer van het instinct terug, althans hier in het westen. Ik vraag me af hoe dat is bij hen die in de natuur leven. Er is één ding waarbij men denkt waar het instinctief gedrag bij mensen nog wel werkt: Lachen. Laat dat nu toch supergoed voor je zijn.

 

Intuïtie

Je intuïtie is dus je voorgevoel. Je hebt het meestal opgebouwd door eerdere ervaringen. Het is je stem vanbinnen die iets tegen je zegt.

Intuïtie komt meestal door in ingevingen. Vaak krijg je last van iets knagends en/of je voelt dit in je buik. Je gut feeling oftewel je onderbuikgevoel. Het gebeurt nogal eens dat het voorgevoel dat je hebt niet klopt met de werkelijkheid. Het is dan ook zeker aan te raden dit te oefenen. Juist door het op te merken en bij te houden hoe en of je intuïtie het juist had kun je steeds beter vertrouwen op jouw voorgevoel. Het helpt je verder in je hele leven.

Is het dan niet nodig om na te denken? Juist wel! Alleen vertrouwen op je intuïtie is geen goed plan. Je hebt je verstand niet voor niks gekregen. Je intuïtie ook dus laat het samenwerken in jezelf. Vind de guldenmiddenweg.

Er zijn mensen die alles maar beredeneren. Als er geen wetenschap achter zit dan is het niet zo. Ze gaan vooral niet op hun gevoel af. Laat staan op hun voorgevoel. Ik krijg het daar altijd wat koud van…

Ik zie ook mensen die telkens doen wat hun intuïtie hen ingeeft. Die schijnen een beetje een stuurloos schip. Juist omdat alle gevoelens die binnenkomen als intuïtief worden opgepakt en uitgevoerd.

Beredeneren kun je leren,

Intuïtie ook.

*Helder weten is een paranormale gave. Bij helder weten weet je zonder voorkennis te hebben. Wat je vanuit het niets wist blijkt waar te zijn.

Groet Karin

Tip: Droomquiz: Geeft een indicatie over jouw kwaliteiten en kun je gewoon harstikke gratis doen...

Terug naar blog