30 stappen milieubewust, praktisch ook voor jouw beurs

Ecologische voetprint: Hoe kun je besparen?

Besparen, de wereld vooruit helpen en je ecologische voetprint minderen.

Wil je iets terug doen voor de natuur en de aarde?

Lees dan verder en volg mijn 30 praktische TIPS waarbij ook tips voor een kleinere beurs.

Het gaat slecht met onze aardbol. Wij mensen zorgen er niet goed voor. We putten de aarde uit en in de basis vermoorden we ons thuis. Het thuis wat wij aarde noemen. Slecht zijn voor de aarde: Dat doen we al jaren!

Toen ik opgroeide had je de geiten-wollen-sokken-beweging. Althans zo noemde ik ze. Ik was nog best wel klein toen ik zag dat er Greta’s en hun mannen in slecht geklede maar duurzame out fits, truien en geiten wollen sokken aan, op t.v. langskwamen en de natuur probeerden te helpen. Zij werden niet serieus genomen. Ze waren namelijk niet voor de vooruitgang die sinds de jaren 50 hip was. Zij zagen al wel aankomen dat deze vooruitgang eigenlijk een achteruitgang zou zijn.

Gek hé, maar het is net als je elke avond vijf scheppen suiker over je yoghurt gooit terwijl twee ook voldoende zijn. Als je de verleiding niet kunt weerstaan en het op een gegeven moment een gewoonte wordt om iets te doen wat je gister’ ook al deed. Dan wordt het lastig die gewoonte te doorbreken.

Ik heb het niet over verslavingen. Ik heb het over de gewoonte die lastig is om los te laten. Het raakt verslaving. Kan het worden maar is het niet. Wij geven niet graag onze gewoontes op. Ik ook niet. Ik nam dus iedere avond een schaaltje yoghurt met vijf scheppen suiker. Niet omdat het nodig was maar omdat het kan.

Tja, maar de vooruitgang willen we niet terug draaien, wel?

Ikke niet tenminste. Ik houd van: warm douchen, m’n wasmachine en droger, snel van A naar B, van de verwarming in de winter, elektriciteit vanwege alles wat je erop aan kunt sluiten, schemerlampjes aan, lap top, van al het eten wat ik me maar kan wensen, stromend water, m’n stofzuiger alhoewel deze laatste 😊, enz.

Precies: het is allemaal heel gewoon (geworden).

Vaak hoor ik anderen om me heen het volgende zeggen: "Als de grote fabrieken, directeuren van massa bedrijven hun best nou eens deden dan zou het probleem opgelost zijn.” Oh ja? Wie werken er bij deze bedrijven? Wij toch? Of je buurman, je partner of je tante….

Sorry hoor, verbeter de wereld en begin bij jezelf. Bedrijven volgen de consument ze willen immers verkopen. Dus als wij een statement maken dan draaien die bedrijven ook bij! Maar dan hebben we ook nog last van de inflatie. Hoe kun je nou goed zijn voor de aarde als het leven zoveel duurder is? Leuk hoor nul op de meter en zo… Maar hoe dan als je je -nul op de meter-, niet kunt veroorloven?

>>Natuurlijk kun je je hele huis isoleren, vloeren, buitenmuren, de zolder, je verwarmingsbuizen etc. en zijn er mogelijkheden voor een hybride warmtepomp. Geweldig! Maar als je dient rond te komen van een inkomen dat laten we zeggen onder modaal reikt, dan valt het niet mee om al deze dingen aan te schaffen. Laat staan om je ecologische voetprint te verkleinen. Ik hoop vooral dat je wat tips uit onderstaande lijst kan halen die jou verder helpen en dat uiteindelijk de aarde verder helpt. Als iedereen doet wat hij/zij kan dan helpen we allemaal.

Hiervoor ga ik je dus je mijn praktische tips geven over hoe ik denk dat de aarde geholpen wordt.

De lijst is er om te besparen, de wereld vooruit te helpen en je ecologische voetprint te minderen.

Deze ecologische voetprint geeft aan hoeveel stappen jij nodig hebt om te leven, wonen en werken. Tegelijkertijd geeft het ook aan hoeveel dat (jouw voetprint) de natuur, de aarde en dus de wereld kost. Niet per sé qua financiën maar hoe schadelijk is iets voor de wereld, voor de aarde: ons thuis?

Dus als je bijvoorbeeld de fiets naar je werk neemt in plaats van de auto dan is dat beter voor de aarde en is jouw ecologische voetprint minder belastend. Als je te voet naar je werk gaat dan is dat natuurlijk nog beter. Zo is dat ook met dat wat je eet, of hoe je woont en wat je nog meer consumeert. Hoeveel stappen heb jij nodig en zijn er al gezet voordat jij verder kon? Hoeveel belast dit dan de aardkloot?

Kijk ook eens op de site van het wereld natuurfonds: Doe de voetafdruktest en meet waar je staat met jouw ecologische voetprint.

 

Ik heb vooral geprobeerd om hier tips voor je te verzamelen die onontbeerlijk zijn en die niet veel kosten en (vaak) zelfs opleveren. Kies wat jij kunt. Alle kleine beetjes helpen.

30 Tips om te besparen, de wereld vooruit te helpen en om je ecologische voetprint te minderen:

1) Plant, zaai zoveel als je kan in je tuin. Planten zorgen dat jouw omgeving mooier wordt. Ze zorgen voor zuurstof, voor eten en ze zorgen dat regen niet gelijk wegstroomt het riool in. Ze dragen bij aan de circle off life. Want bloemen trekken bijen aan die zorgen vervolgens dat stuifmeel wordt verspreid. Hierdoor worden andere planten weer bevrucht. Wij eten planten en fruit. Ook dieren eten planten en zaden.

2) Maak een moestuin. (lijkt op de vorige maar is het niet) Heb je niet veel plaats? Een pot of bak kan ook goed dienst doen. Tomaten uit pot zijn heerlijk! Veldsla in een balkonbak kan het hele jaar door gezaaid worden zolang je het op een beschutte plek zet. Buiten dat het je eten oplevert, verkleint het ook jouw ecologische voetprint. Je hoeft immers niet of minder vaak naar de supermarkt (die al tig voetprints heeft gezet eer dat je kropje sla in het koelvak belandde) en je ondervangt gelijk het vorige punt.

3) Eet zo veel mogelijk onbespoten en onbewerkt voedsel. Dat scheelt al gauw een fabriek of twee. Als veel mensen dat gaan doen dan. Hoezo twee fabrieken?

*Dat bestaat uit de fabriek waar het gif wordt gemaakt (gif is heel slecht voor de bodem; dus de aarde) ze maken gif om gewassen te bespuiten waardoor het niet wordt aangevreten bijvoorbeeld, of om te zorgen dat er minder onkruid groeit rondom de plant.

*Het bestaat  ook uit de fabriek waar het langs gaat om bewerkt te worden ( met bijvoorbeeld e-nummers om het goed te houden (E-nrs zijn door Europa goedgekeurde toevoegingen.

>>>Veel mensen kunnen er tegen maar ook veel mensen niet zo goed). E-621 bijvoorbeeld is een smaakversterker die er ook voor zorgt dat je meer gaat eten van het product. Ik wordt er misselijk van, krijg diarree en voel me daarna een paar dagen niet lekker, en dan hoef ik maar een klein hapje binnen te krijgen van het product waar het in verwerkt zit. Lees bijvoorbeeld eens het boekje: Wat zit er in uw eten? Geschreven door Corinne Gouget. Heel leerzaam als je meer wil weten over E-nummers (even voor de duidelijkheid ik krijg geen commissie voor de aanbevelingen dit is gewoon een boekje wat ik bezit en wat mijn ogen geopend heeft)>> dus effe googlen.

4) Spuit zelf ook zo weinig mogelijk gif. Probeer tegen luizen, rupsen, kool en wortelvlieg op je planten: brandnetelgier. Vul een emmer met brandnetels (1 kilo op 10 liter water). Laat tien dagen staan en elke dag even roeren. Zeef de brandnetels eruit. Breng over in goed afsluitbare potten. Zet in de schaduw weg. Voor gebruik verdunnen in verhouding 1:10 liter brandnetelgier/ water. Dit water kun je verstuiven voor het bestrijden van bovenstaand ongedierte.

> Gooi de uitgezeefde brandnetels op de mesthoop. Je mesthoop zal hierdoor sneller composteren.

> Als je 1X per week je planten (buiten) hiermee water geeft (in de verhouding 1:10) dan voorkomt het veel ziektes aan je planten en geef je ze ook kracht ( niet bij uien of peulvruchten toepassen).

5) Heb je een tuin? Maak een mesthoop. Tuinafval maar ook het andere gft afval kan hierop ( er zijn wel wat uitzonderingen: geen botjes, koffie/ theezakjes, geen etensresten, niet teveel onkruid, raadpleeg een goede tuinsite voor meer info) Schep ‘m iedere zes weken om. Je voetprint wordt kleiner doordat je het zelf verwerkt. Je mest wordt compost die je vervolgens weer gebruikt. En deze compost raakt je niet in je beurs!

6) Koop verpakkingsvrij. Er zijn in Nederland enkele winkels waarbij dit kan. Het kan in ieder geval vaak op de markt. Neem een tas mee en het verdwijnt zo in je tas, in plaats van eerst in een zakje.

7) Bestel niet telkens online. Ik weet… Het is heerlijk. Thuis lekker uitzoeken, dan met één klik op de knop betalen, en dan het liefst morgen in huis. Enig idee hoeveel ecologische voetprints dat zijn? Enne hoe vaak doe je dat? En hoe vaak stuur je het terug?

Effe tussendoor: Ik heb een tijdje een winkeltje gehad waarin ik ook een UPS-punt had. Dat betekende voor mijn winkel altijd voetjes op de vloer, en dat kan je als winkel goed gebruiken. Er waren echter klanten die dan een grote bestelling hadden (waarbij mijn magazijn geheel vol stond) en deze gehele bestelling werd de volgende dagen teruggebracht. Meestal in twee keer. Men ging gewoon thuis passen. Bracht het terug wanneer het hen uitkwam (want retourneren koste de klant niks extra) en er kwam weer een extra voetprint bij. Ik verdiende per pakje dat ik aannam en bij later weer voor hen terugsturen verdiende ik ook, maar het was natuurlijk van de zotte… Om maar te zwijgen over de verpakkingskosten!

7a) Want al eens opgelet hoe het gaat met een bestelling: zakjes om producten, bubbeltjesplastic, papier tegen de verdrukking in de doos, de doos zelf, papieren factuur, bedankkaartje, kortingskaartje, instructieboekje en stickers met adres en andere zaken op de doos.

Product gaat naar verzamelplaats, wordt verpakt (of dit is al gedaan), gaat naar volgende verzamelplaats en gaat vervolgens mee naar klant. Als deze niet thuis is dan gaat product naar een depot (of een punt) waar men het op kan halen. Als het geretourneerd dient te worden dan gaat het op meestal dezelfde weg weer mee terug.

Mijn advies: koop lokaal en ga dan wel effentjes op de fiets. Lukt dat niet? Koop dan als je online koopt in één keer alles wat je nodig hebt, en gebruik het niet als gemakkelijke paskamer…

8) Wil je echt helpen om de verpakkingskosten en dus de papieraanslag te verminderen? Vraag dan (als je iets koopt) om een digitale factuur, instructie, extra reclame en kaartjes ook digitaal. Plaats bij de opmerkingen die je meestal kunt invullen als je on-line bestelt: “Mag het wat minder met de verpakking als het product het toelaat? Dank u wel.” Ik zou je niet aanraden dit te doen bij een spiegel die je bestelt…. 😊!

9) Gebruik geen spuitbussen. Kies voor een alternatief. CFK’s zijn dan gelukkig wel verboden (dat wat voorheen zorgde dat het goedje wat je nodig had uit de spuitbus kwam door middel van de druk met CFK’s) Er komen nog steeds gassen (bijvoorbeeld butaan) vrij bij het gebruik van spuitbussen. Een chemische stof dus. Gebruik het alleen als er echt geen ander alternatief is. Spuitbussen zijn slecht voor de ozon-laag. Kies voor deo-roller, producten met een pompje of weiger gewoon dit soort producten te gebruiken.

10) Gebruik zo weinig mogelijk zepen of schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn (een doodshoofd op de verpakking zegt al genoeg). Al het water dient gereinigd te worden nadat het uit het riool komt en daarna wordt het teruggegeven aan de natuur. Hoe meer wij de boel verontreinigen hoe meer er moet worden schoongemaakt.

11) Was een volle trommel. Gebruik de droger zo weinig mogelijk. Hang zoveel mogelijk was op.

12) Schaf een regenton aan. Een regenton plaats je onder een regenpijp waardoor het regenwater niet gelijk het riool instroomt (op marktplaats zijn ze vaak gratis af te halen). Regenwater is bovendien vaak zachter en dus beter voor je plantjes.

13) Zet een kookwekker in je doucheruimte. Heb je er geen? Koop er één als je de volgende keer op de rommelmarkt bent of ergens anders tweede hands (dat is beter voor je voetprint). Zet ‘m op 5 minuten. In 5 minuten wordt je geacht schoon te zijn. Het bespaart water én gas.

14) *Ik had vroeger toen mijn kinderen nog klein waren een gigantisch zwembad (ik had een groot grasveld dus het kon).>>> Weet je wel zo een ding waarvan de wanden blijven staan omdat je ‘m vult met water. Ik heb ‘m niet meer en ik zou ‘m ook nooit meer aan schaffen. Mijn kinderen maakten er zo weinig gebruik van dat het echt zonde was. Het water was zo koud dat je je ergste vijand er niet in zou willen duwen, dus ik begreep het wel…dat mijn kinderen er niet in wilden. 

Één van de grootste waterverspillers die we met velen massaal gebruiken: het zwembad, omdat het kan (eigenlijk kan het niet meer). Alternatief: zet een paar emmers water of zinken baden neer (weet je wel die dingen die men vroeger gebruikte voor de was (kringloop)). Water pistooltjes, emmertjes en nog meer water speelgoed maken de boel completer dan een zwembad kan. Ga voor zwemplezier een keer naar het plaatselijke zwembad.

15) Heb je zonnepanelen? Gebruik een waterkoker om water te verwarmen voor bijvoorbeeld een sopje. Het bespaart gas en water. Ja, ook water! Het eerste beetje water laat je (meestal )weglopen totdat je voelt dat het water warm wordt.

16) Heb je een nieuw fornuis nodig? Schaf een inductieplaat aan. Deze is zuinig in gebruik (niet in aanschaf) en als je zonnepanelen hebt is het zeker goedkoper dan gas. Er zijn ook kleintjes te koop bij huishoudzaken. Nadeel is wel dat je gelijk nieuwe pannen dient aan te schaffen als je voorheen op gas kookte (schenk je oude pannen aan een goed doel).

17) Isoleer daar waar je kan. Het bespaart op je gasrekening. Kijk eerst op advertentiesites voor een goedkope oplossing. Radiatorfolie bijvoorbeeld. Soms hebben mensen wel eens een rolletje teveel aangeschaft.

*Plaats voorzetramen tegen de tocht, of gebruik een tochtstrip. Het scheelt al gauw wat warmte verlies in de winter.

18) Als het lukt koop led lampen. Ook die vind je geregeld op een advertentieplaats. Of schaf er telkens eentje aan totdat je ze allemaal hebt gespaard als de aanschaf ineens teveel is.

19) Trek alle stekkers uit als je geen gebruik maakt van je tv, je telefoon etc. Er verdwijnt best wel wat reststroom naar apparaten die stand-by staan.

20) Vraag subsidie aan voor verduurzamen. Misschien kun je hierdoor wel dat ene verduurzamingsproject aanschaffen.

21) Om het warm in huis te krijgen wordt er geadviseerd om een luchtventilatiesysteem in je huis te laten instaleren…. Ahum! Je kunt natuurlijk ook ’s-Ochtends de boel eerst luchten (een kwartiertje) en dan de verwarming aanzetten. Droge lucht is beter te verwarmen dan vochtige lucht. Door de ramen open te zetten laat je vochtige lucht gaan. Je huis ruikt daarna ook lekker fris. Doe dit dus juist ook in de winter voor het beste resultaat.

22) Trek een vest aan als je het koud hebt. Doe laagjes aan dit helpt tegen kou. Gebruik een warme kruik in je bed. Heb je geen kruik? Tik er eentje op de kop bij de kringloper, advertentie site of een tweede hands marktje.

23) Scheid je afval (maar maak zo min mogelijk afval), en draag hierdoor je steentje bij. Gft afval wordt door de gemeente opgehaald en verwerkt. Veel gemeentes hebben een paar maal per jaar een uitgifte van de compost die dit opleverde, en dat is weer goed voor je plantjes. In veel gemeentes wordt papier opgehaald door een stichting met een goed doel, zo vang je twee vliegen in één klap.

25) Koop in plaats van nieuw (kleding, meubels, servies, apparatuur e.d.) ook eens via een advertentie site, kringloper of tijdens een braderie. Het verkleint niet alleen je voetprint maar zorgt ook dat je meer centjes overhoudt.

26) Probeer je boodschappen in één keer te doen en ga dan niet de halve stad door met je autootje. Probeer die auto ook eens wat vaker te laten staan.

27) Was je groenten in een (schoon) bakje en geef dit water daarna aan je plantjes.

28) Eet minder vlees of dierlijke producten. Nou ja, volop in het nieuws, toch? Door de stikstof uitstoot en het veelvuldig blijven consumeren draag je je steentje niet bij. Houd bijvoorbeeld één keer per week een groenten-dag aan en breid dit uit. Het helpt nog beter als het uit je eigen tuintje komt.

29) Bewaar restjes eten en houd een kliekjesdag. Of nog beter zorg dat er niet zoveel overblijft door minder te maken.

30) We dienen minder vlees en gevogelte te consumeren om ons steentje bij te dragen (en het is stiekem ook nog goed voor je), maar wat dacht je van een grote kip die je braad en samen met groenten en aardappelen serveert (of iets anders). Van de restjes maak je nasi of pasta. Van de botten met stukjes vlees maak je een heerlijke soep. Je eet van 1 kip drie keer. Je voetprint is toch een stuk minder groot dan telkens een ander stuk vlees of veel vlees eten. Zo kun je meerdere dingen opdelen als je minder vlees, maar toch vlees wil eten. Dat is tevens een stuk goedkoper.

Het zal alleen maar beter gaan met de natuur, de aarde als wij goed zijn voor de aarde. Als wij goed zijn voor de aarde dan blijft de aarde een mooie plek om te wonen.

Als je denkt: ik heb wel vijf tips die ik wil toepassen maar dat lukt me niet doordat bijvoorbeeld mijn gewoontes me in de weg zitten, begin dan eerst met eentje en voeg de volgende toe als de eerste in je systeem zit en zo verder.

Als je deze tips toepast dan ben je een heel eind op weg. Spiritueel gezien helpt dit om jouw bewuste pad te bewandelen. Als je magisch werkt dan sta je in verbinding met de aarde en alles daarop en omheen. Juist een magiër weet dit en zal alles in het werk stellen om het goede te kiezen. 

 

Groet Karin

Kijk ook eens op de droompage dan zie je wat er allemaal te doen is binnen Aarde Kracht en IK.

Terug naar blog