Spirituele-pleister-op-de-wonde EHBO in 28 stappen

Blijf ontwaakt en bewust

Zo blijf je op je spirituele pad in 28 stappen.

Ik zie zo vaak rijtjes voorbij komen op het internet dat ik dacht ik maak er zelf ook maar eens één. Wat me opvalt is dat er in die rijtjes vaak dingen staan als hoe weet je of je spiritueel bent ontwaakt? Maar eigenlijk nooit wat kun je er nu aan doen om ontwaakt en bewust te blijven? Want “Hoera! Ik ben ontwaakt!” is als je het mij vraagt niet echt iets om lang bij stil te blijven staan. Het gaat erom wat je doet om op je bewuste pad te blijven. Het is fijn hoor ontwaakt zijn… maar wat doe je om verder te gaan op je bewuste pad? Wat doe je om erop te blijven? Dat lijkt mij namelijk veel interessanter.

Uit het veld geslagen zijn, ontgoochelt en gewoonweg murw door het leven geworden zijn toch wel vaak dingen die we met z’n allen, zij het individueel vaak tegenkomen in ons leven. Hoe hou je als alles tegenzit maar ook als je gewoon op je pad wil blijven nu echt alles zodat je in jouw kern aanwezig kunt blijven? Dat je ondanks al die dingen die effe niet zo lekker gaan bij je, toch nog gewoon door het leven kunt gaan zonder uit balans te raken.

Hieronder een lijst die je helpt om door te kunnen blijven pakken en de moed erin te houden bij storm en regen in en om je heen.

Sommige zaken van deze lijst doe je waarschijnlijk al. Soms heb je met het één meer moeite dan met het ander en soms is iets ook gewoonweg niet nodig om een item te doen omdat je dat al bij een ander item in "het pakket" had zitten. Het zijn suggesties die je kunnen helpen. Het is geen lijst die volledig is. Wat helpt je op jouw spirituele pad:

 1. Volg je hart. Door je hart te (blijven) volgen blijf je op jouw spirituele pad. Jouw hart geeft altijd de waarheid en de weg aan. Als je zuiver naar je hart kunt luisteren (zonder dat wil en ego) met jouw hartedenken aan de haal gaan dan ben je op de goede weg.
 2. Mediteren, door te mediteren kom je in een andere sfeer waarbij je alles loslaat en één kunt zijn met je zelf en de bron. Je dient het vaak te doen voor het maximale effect. Je ontspant je geheel tijdens een meditatie. Het helpt je om jouw kern te herkennen en te aanvaarden. Mediteren kun je door een meditatie van internet af te plukken maar natuurlijk ook gewoon op jezelf.
 3. Ben tegen een ieder vriendelijk. Begin bij jezelf. Scheld jezelf niet uit als je bijvoorbeeld in de spiegel kijkt. Geef jezelf vandaag eens een oordeel van liefde. Je bent een mooi mens. Het helpt je ook om een ieder die je vandaag ontmoet met liefde te bejegenen.
 4. Stel positieve doelen die jouw hartenwensen vergroten en dichterbij brengen. Hierdoor krijg je nog meer positieve energie.
 5. Geef positiviteit door aan anderen, door te glimlachen naar een ieder, te stralen en de schouders onder positieve acties te zetten.
 6. Leer om alles wat niet zo goed gaat in je leven een plaats te geven. Laat het daarna los. Geef zorgen geen kans.
 7. Zoek jouw oplossingen in je zelf! Kom je ergens niet aan uit? Stel de vraag aan jouw hart, je innerlijk kind of je hogere zelf. Neem de tijd om de vraag vaak te herhalen en trek ook tijd uit om te wachten op het antwoord.
 8. Ontmoet je innerlijk kind, vraag jouw innerlijk kind toestemming om te praten en werkelijk contact te maken (er zijn op internet meditaties die je helpen bij de zoektocht naar jouw innerlijk kind). 
 9. Maak contact met je hogere zelf (kijk voor meditatie, of info op internet).
 10. Maak contact met je spirituele gids (je kunt hier om vragen richting het universum).
 11. Help een ander onvoorwaardelijk: luister naar wat een ander nodig heeft. Ben er helemaal.
 12. Deel wat je hebt onvoorwaardelijk met een ander, dat kan zijn/haar dag helemaal goed maken (alles wat je doet komt 3x bij je terug).
 13. Ben goed voor de aarde, je woont erop lijkt me logisch.
 14. Draag bij aan vrede. Dit begint bij jezelf. Je hoort me niet zeggen dat je niet boos mag zijn of dat je vrede moet sluiten met een gehate vijand. Zuiver de haat in jezelf, laat haat en woede gaan. Maak ruimte om dat op te vullen met liefde. Dit is heel simpel gezegd, en is niet 1,2,3 gedaan. Maar geef haat geen kans om te blijven bestaan in jou. Heeft iemand jou woedend gemaakt? Laat dat dan bij die ene keer blijven en laat het stukje bij beetje los. Herhaal het dus niet 1 miljoen keer in je hoofd.
 15. Geef verdriet de ruimte, rouw als je verdriet hebt: ben boos, ongelovig, en laat het gaan.
 16. Stel een doel om te doen wat je hier op aarde komt doen. Ik hoor het zo vaak: “ik wilde eigenlijk….” Stel je doel en ga ervoor! Doe het in grote of in kleine stappen maar zet een punt en werk daarnaartoe. En dat kan jij! Wil je daar hulp bij? Bestel meteen het e-book: De droom van je Leven
 17. Ben jezelf zoals jij dat alleen maar kan. Ieder mens is uniek. Jij brengt jouw eigenheid mee in alles wat je doet. Ben alsjeblieft zo veel mogelijk jij. Het maakt de wereld zo veel leuker.
 18. Affirmeer dat wat jij wilt om te krijgen wat je wenst. Voor iedere wens is er een affirmatie (effe googlen, helpt je al snel verder)
 19. Weet dat alles energie is en ga zo ook om met alles. Als je alles met liefde benaderd dan zal alles met liefde terug reageren. Dan benadruk je de positieve energie. Alles gaat positief stromen.
 20. Zorg goed voor de planeet en alles daarop. Die had ik een soort van al gehad… maarre: Draag zorg voor dieren, planten en milieu.
 21. Lach elke dag. Al lach je maar eventjes gewoon tegen jezelf of in jezelf. Het helpt om positief in het leven te staan. Lachen werkt aanstekelijk. Op een gegeven moment kun je niet meer ophouden.
 22. Je hebt de plicht om gelukkig te zijn. Althans dat vind ik. Als dat je maatstaf voor het leven wordt of is dan merk je dat je niet alleen anders naar het leven kijkt, je merkt dat het ook allemaal wat moeitelozer zal gaan.
 23. Ben heel erg lief voor jezelf. Ik vergeet dat nogal eens! Maar het lukt me steeds beter. Het maakt niet uit hoe, als je het maar doet. Je verdient het!
 24. Ben dankbaar voor alles! Als jij dankbaar bent dan breng je een positieve stroom op gang. Met alles bedoel ik dan ook alles. Ben eens dankbaar dat de zon schijnt. Dat je een heerlijke maaltijd hebt of dat je gezonde kinderen hebt, een leuke partner, de bloemetjes buiten bloeien: het maakt niet uit. Zeg in jezelf eens op waar je dankbaar voor bent.
 25. Denk en ben positief. Probeer je gedachten zoveel mogelijk te sturen op positief. Gooi alles wat jou of een situatie naar beneden haalt in een prullenbak. Ga uit van vertrouwen in alles en iedereen en begin bij jezelf.
 26. Ben in alles wat je doet de verpersoonlijking van liefde.
 27. Leef in het moment. Wat is geweest was toen. Wat nu is is veel belangrijker, je bent er namelijk nu. Laat daarom zorgen, verdriet, angst, schuld, haat en dergelijke gaan. Ben je vooral bezig met de toekomst die nog dient plaats te vinden? Zorg dan dat je niet constant bezig bent met dromen. Blijf zoveel mogelijk in het hier en nu.
 28. Zoek anderen op die je blij maken en die jij ook blij maakt.

Stel jezelf bij alles de vraag:

 • Ben ik dat? De situatie? De ander?
 • Is het liefde? Is het haat?

Maak dan een positieve stap.

Tuurlijk, er zijn altijd situaties waarin je kunt belanden die… laten we zeggen niet geheel en al gelukkig zijn. Hoe moeilijk dat ook is. Blijf zoveel mogelijk jezelf. Probeer niet in de situatie betrokken te raken. Als het kan loop dan weg van de situatie.

Zit je midden in een situatie waar je eigenlijk niet in wil zitten? Schenk de situatie (in gedachten) heel veel liefde, en vergeet daarbij jezelf niet. Stap dan weg van de situatie.

Ook als je onderdeel bent van de narigheid (het maakt niet uit hoe of in welke mate) kun je beslissen om dat niet meer te doen. Kies voor liefde en merk hoe jij steeds meer jij wordt.

 

Groet Karin

 

Tip: Doe de GRATIS Droomquiz

 

Terug naar blog